Musea in Olst-Wijhe

Overzicht van musea in Olst-Wijhe en omgeving.

Ijssellinie Olst

Stichting IJssellinie

Een verdedigingslinie in NAVO-verband tegen de Russen uit de Koude Oorlog. Van 1950 tot 1968 moest de linie ervoor zorgen om een onverhoopte opmars van het Rode Leger te vertragen door een brede zone langs de rivier onder water te zetten. Er worden regelmatig rondleidingen naar de in oude staat herstelde bunkers gegeven. Er is ook  een rondwandeling via de objecten op eigen gelegenheid te maken.  

www.ijssellinie.nl

kunst-nijenhuis

Museum de Fundatie

Kasteel het Nijenhuis

Kasteel het Nijenhuis is een van de best bewaard gebleven havezaten in Overijssel. Gelegen tussen de dorpen Heino en Wijhe is het omgeven door een prachtig landschap. De grondlegger van Museum de Fundatie bewoonde het Nijenhuis van 1958 tot aan zijn dood in 1984. In 2003/2004 is het kasteel onder leiding van architect Gunnar Daan grondig verbouwd en gerenoveerd. Het huis, voorheen alleen te bezichtigen op afspraak, werd geheel heringericht en is sinds september 2004 volledig toegankelijk voor het publiek.

Openingstijden mrt t/m okt: di. t/m zo. 11-17 uur.
Openingstijden nov t/m feb: do. t/m zo. 11-17 uur.

‘t Nijenhuis 10
8131 RD Wijhe
0572 388 188
www.museumdefundatie.nl

Info-centrum-Den-Nul

Infocentrum IJssel

In het Infocentrum is een vaste expositie aanwezig die de thema’s natuur, cultuur en water op een originele manier vormgeeft. Op de natuurtafel is van alles te vinden over flora en fauna in de uiterwaarden langs de IJssel. Water is de rode draad door de expositie. U vindt hierover informatie op of bij de natuur-  cultuur- en waterschapstafel. Op de cultuurtafel is van alles te vinden over de cultuurhistorie van deze streek. U leest er over de steenfabriek, u ziet oude producten van de Olba fabriek en ziet het speelgoed wat door een Wijhese ondernemer op de markt werd gebracht.

Geopend alle dagen van 10.00 tot 17.00 uur.

Rijskstraatweg 109
8121 SR Den Nul
0570-745040
www.infocentrumijssel.nl

Keukengerei Olst

Museum Oud Keukengerei

Frans Jansen is zijn hele leven al gefasineerd door gebruiksvoorwerpen. Achter zijn woonboerderij in Olst bevindt zich het Museum Oud Keukengerei. Hier treft u gebruiksvoorwerpen van 1900 tot nu aan. Achter ieder voorwerp schuilt een verhaal.

Geopend van april tot oktober iedere dinsdag en donderdag.

Kleistraat 5A
8121 RG Olst
0570-561233
06-12172021

Keukengereimuseum

stenen-in-ijsselvalei

Museum de IJsselvallei

Museum de IJsselvallei is opgericht door dhr. Louis Verhaard. Hij verzamelt met name zwerfstenen uit de oostelijke helft van Nederland. Een belangrijk gedeelte van de vondsten komt uit het zogenaamde “IJsseldal”. Dit is het gebied tussen de Veluwe aan de westelijke kant en de Sallandse heuvelrug aan de oostelijke kant. Het gebied is ontstaan in het geologische tijdperk: de 3e IJstijd (Saalien). Nu stroomt in dat gebied de rivier de IJssel.

Geopend iedere tweede zaterdag van de maand: 9:00 – 12:30 & 13:30 -17:00 uur.
en iedere tweede zondag van de maand: 9:30 – 12:30 & 13:30 – 17:00 uur.
De toegang is gratis!

Klik hier voor meer informatie.

de-kerkstraat-foto-Historische-ver.-Wijhe

Historische Vereniging Wijhe

De Historische Vereniging Wijhe bestaat sinds 1978 en beheert het lokale archief van Wijhe. Dit omvat informatie van de burgerlijke stand, notariële akten, landkaarten, foto’s, een bibliotheek en archieven van bedrijven, instanties en verenigingen. Dit materiaal kan geraadpleegd worden. De Historische Vereniging Wijhe heeft met regelmaat een expositie.

De Historische Vereniging Wijhe bestaat sinds 1978 en is gevestigd aan
de Langstraat 52
8131BD Wijhe

Bezoek de website

historische-vereniging-OLst

Historische Vereniging 't Olster Erfgoed

De vereniging stelt zich ten doel het navorsen van de geschiedenis van de (voormalige) gemeente OLST, het inventariseren van geschriften en voorwerpen die op de geschiedenis betrekking hebben, het verspreiden van de verworven kennis en het in stand houden van zaken die herinneren aan het Olster verleden.

Historische Vereniging ‘t Olster Erfgoed werd opgericht op 10 oktober 1988 en is gevestigd in het Infocentrum IJssel.

Rijksstraatweg 109
8121SR Den Nul

www.olstererfgoed.nl

Agenda Olst-Wijhe

Evenementen kalender

Voor de actuele activiteiten en evenementen kunt u raadplegen:
Agenda Olst-Wijhe
Agenda Nut Olst-Deventer
Agenda Infocentrum IJssel

Contact en over ons

Bekijk onze drie locatie met  adressen, telefoonnummers en route beschrijvingen.

privacy en disclaimer

www.touristinfo-olstwijhe.nl respecteert de privacy van bezoekers van de website en andere betrokkenen. Lees de volledige ‘Privacye Statement’.
Ondanks de constante zorg en aandacht die de Historische Vereniging Wijhe (HVW) aan de samenstelling van deze website besteedt, is het mogelijk dat informatie die op deze site wordt gepubliceerd onvolledig of onjuist is. lees de volledige disclaimer tekst

Geverifieerd door MonsterInsights