Hieronder vindt u een overzicht van onze prachtige molens in de omgeving van Olst-Wijhe

De Bökkers Mölle

Rijksstraatweg 45a, Olst
Op de plek van de  Bökkers Mölle werd in 1729 een pelmolen opgericht, die kort daarna werd uitgebreid tot olie- en pelmolen. Deze molen brandde in 1866 af, met de aanwezige pakhuizen. Het bedrijf werd voortgezet als stoom-oliefabriek. In 1895 werd het een windkorenmolen. De tegenwoordige bovenbouw dateert dan ook uit 1895. Sinds de familie Bokkers in 1938 eigenaar van het complex werd, draagt de molen zijn tegenwoordige naam. Het vroegere pakhuis doet sinds 1972 dienst als restaurant.

De molenaarsfamilie Bökkers heeft nog lang ambachtelijk met de molen gemalen totdat hij rond 1990 stil kwam te staan In 1993 werd de molen overgedragen aan de inmiddels opgerichte Stichting de Bökkers Mölle. Na een uitvoerige restauratie was de molen sinds 1996 weer zeer regelmatig op vrijwillige basis in bedrijf.

Vanaf 2015 is de jongste telg van de familie Bökkers terug gekeerd op de molen met een Maalderij-Bakkerij-Winkel-Brasserie. Klik hier voor meer info.

Houdt Braef Stant

IJsseldijk 65, Welsum
Deze achtkantige stellingmolen staat in de volksmond ook bekend als De Molen van Steenbrugge. Aan de molen valt de zeer hoge stelling op die maar liefst 10,25 meter boven de grond uitsteekt. De molen is oorspronkelijk in 1856 gebouwd en is bedrijfsvaardig. Opvallend aan deze molen in Welsum is de baard met de tekst: 1856 Houdt Braef Stant 1986. De molen beschikt slechts over een koppel maalstenen. De onderbouw van de molen is als woning in gebruik. In 2011 is de molen grondig gerestaureerd. Metselwerk hersteld, een nieuwe stelling en het koppel vernieuwd en weer maalvaardig gemaakt. Geregeld draait de molen weer en af en toe word er zelfs weer gemalen.  

Molen van Boks

Rijksstraatweg 5, Olst
Deze molen was vroeger van molenaar A. Boks. Doordat hij op de IJsseldijk is gebouwd, behoefde hij niet zo hoog te worden opgetrokken. In 1931 werd de molen onttakeld. Al in 1720 stond op deze plaats een korenmolen. Als bouwjaar voor de bestaande molen wordt 1836 genoemd. In de incomplete molen waren op meerdere plaatsen onderdelen van het gaande werk aanwezig. Dit betreft ondermeer het bovenwiel, vangstukken, de pal en diverse onderdelen van de voormalige maalderij. In 2007 is de kap van de molen weer in orginele toestand gerestaureerd, met riet gedekt, en met de as weer op haar plaats. Ook de verschillende vloeren zijn weer goed beloopbaar. Het plaatsen van een gevlucht is door de aanwezigheid van naastgelegen bebouwing niet meer mogelijk.  

De Vlijt

Marledijk 17, Marle
Een Friese molen in een Sallands landschap. Tot 1887 stond deze molen namelijk in Leeuwarden. Hij is vervolgens afgebroken en in Marle als de Vlijt herbouwd. Net als De Wijhese Molen die in handen van de Stichting De Wijhese Molen is, gaat het om een achtkantige stelling korenmolen.

Molen de Jonge Gerrit

(Incomplete molen)

Stationsweg 32a, 8131 DH, Wijhe
De als stellingmolen uitgevoerde achtkante molen met de naam 'De Jonge Gerrit' is in 1851 in opdracht van Gerrit van Voorde gebouwd als korenmolen. De molen is in 1932 onttakeld, waarbij het wiekenkruis en de bovenas werden verwijderd. Later werden de staart en de stelling verwijderd. De molen ligt aan de Stationsstraat tegenover de Rooms-Katholieke kerk, aan de westzijde van de spoorlijn Zwolle-Deventer en doet thans dienst als woning.

De molen bestaat uit een gemetseld bakstenen onderachtkant met daarop een houten achtkant en kap. De uit zeven bouwlagen bestaande molen is vanaf het gemetselde onderachtkant tot de duisplanken bekleed met houten delen en gedekt met riet.

Bron: rijksmonumenten

De Wijhese Molen

Molenbelt 5, Wijhe
De Wijhese molen is de naamgever van de plaatselijke stichting die ook nog korenmolen De Vlijt beheert. De achtkantige stellingmolen dateert uit 1703 en is  daarmee de oudste nog bestaande stellingmolen in Overijssel. Oude mensen verliezen vaak een deel van hun gebit en zo heeft De Wijhese molen is van de oorspronkelijk aanwezige twee koppels maalstenen verloren. De oudste inscriptie in een van de balken vermeldt het jaartal 1705. Opvallend is de gepotdekselde houten romp. De Wijhese Molen doet dienst als Kunst galerie en brasserie. Klik hier voor meer info.

De Elshof Molen

De Molen op de Elshof is een voormalige stellingmolen in het Overijsselse buurtschap Elshof in de gemeente Olst-Wijhe. De molen werd in 1895 gebouwd als opvolger van een afgebrande eerdere molen. De molen is een achtkante bovenkruier op gemetselde achtkante voet en diende oorspronkelijk voor het malen van graan. In 1933 werd de molen onttakeld. De molen op de Elshof is een rijksmonument.

Touristinfo IJssel

Infocentrum IJssel,
Rijksstraatweg 109,
8121SR Den Nul
0570 - 745040
Dagelijks 10-17 uur

www.infocentrumijssel.nl

Touristinfo Olst

Holstohus
Jan Schamhartstraat 5h,
8121CM Olst
0570 - 561606
Ma t/m za 10- 16 uur

www.uthuus.nl

Touristinfo Wijhe

Historische Vereniging Wijhe
Langstraat 52,
8131BD Wijhe
0570 - 521062
Di t/m vrij 10-12 en 14-16 uur
Za 10-16 uur

www.historischeverenigingwijhe.nl

Facebook
Contact
Instagram
Twitter