Landgoederen en Kastelen

Hieronder vindt u een overzicht van de landgoederen en kastelen in de omgeving van Olst-Wijhe.

Kasteel-Boxbergen in Olst

Huis Boksbergen, 1653

In 1344 hield Hendrik van Dorth het goed in leen.
In 1585 werd het huis door Spaanse troepen bezet. Vandaar terroriseerde de Spanjaarden de weide omgeving. Burgers uit Zwolle, Kampen, Deventer, Hasselt en Hattem trokken ten strijde tegen de Spanjaarden. Op 9 september 1586 werd het huis in de brand gestoken.

Huis Boksbergen, 1653
Bouwhuispad 2, Olst
Meer geschiedenis van het kasteel

Huis de Veltkamp Olst

De Veltkamp, 1890

Huis de Veltkamp is in 1897 voltooid. Dankzij de romantische bouwstijl heeft het de bijnaam ‘het kasteeltje’ gekregen. Het heeft vele neo-renaisance-elementen, zoals de spekbanden. Achter het huis ligt een fraai koetshuis in chaletstijl. Oorspronkelijk was het huis omgeven door berken. Het landhuis en koetshuis uit de 18e eeuw zijn gerestaureerd en de tuin is opnieuw aangelegd in de periode 2008-2011.

Diepenveenseweg 30, Olst

Spijkerbosch Olst

Spijkerbosch, 1659

Zoals de naam aangeeft is het oorspronkelijk een zogenaamde spijker, een voorraadschuur, geweest, die tot buitenverblijf werd verbouwd. Engelbert van Doetinchem is in het begin van de 17e eeuw eigenaar van het huis. Hij is burgemeester van Deventer en gehuwd met Golda van Wijnbergen. Zijn zoon Johan van Doetinchem tot Spijkerbosch legt waarschijnlijk de basis voor het tegenwoordige huis. 

Spijkerbospad 7, Olst
Meer Geschiedenis van het huis

Landgoed Hoenlo Boskamp

Groot Hoenlo, 18e eeuw

Groot Hoenlo ligt vlakbij Boskamp en Olst. De havezate Hoenlo werd voor het eerst vermeld in 1233. Het is een statig gebouw uit de 15e eeuw, met vleugels uit de 18e eeuw. De tegenwoordige gevel dateert van 1897.

Diepenveenseweg 1, Olst
meer informatie over het huis

Landgoed Zorgvliet Olst

Huize Zorgvliet, 1870-1890

Huize Zorgvliet werd van 1870 tot 1883 gebouwd op de plaats van een ouder huis. De bouwstijl van het huis is neorenaissance.Typerend zijn de witte natuurstenen elementen en de horizontale spekbanden. Het huis en zijn directe omgeving is pariculier bezit en niet voor wandeling toegankelijk.

Boxbergerweg 2, Olst
meer informatie over Zorgvliet

Haverzate Nijenhuis Wijhe

Nijenhuis, 1382

De havezate wordt in de archieven in 1382 voor het eerst vermeld. Het tegenwoordige kasteel stamt deels uit 1680. Verschillende bekende adellijke families bewoonden het. In 1870 werden door de toenmalige eigenaar Von Knobelsdorff twee grote woontorens toe-gevoegd. Tegenwoordig zijn de gebouwen en het parkbos in gebruik door Museum de Fundatie.

Het Nijenhuis 10, Wijhe
www.museumdefundatie.nl

Landgoed de Gelder

Havezathe de Gelder, 1787

Het huis de Gelder wordt in 1382 voor het eerst genoemd en maakte oorspronkelijk onderdeel uit van de hofstede ten Campe. In 1601 is er sprake van een afzonderlijk huis, gebouwd voor de familie Van der Beecke. In 1683 werd de havezate verkocht aan de familie Van Dedem. In de 19e eeuw vererfde het op de eveneens baronale familie Van Knobelsdorff, daarna op de baronale familie De Vos van Steenwijk.  Het oude huis is afgebroken in 1912, maar het is nog steeds duidelijk zichtbaar waar het gestaan heeft.

Onder de Gelder 1, Wijhe
Meer informatie over landgoed de Gelder

De-haere-in-Olst

Havezate de Haere, 1400

De Haere is een havezate aan de rivier de IJssel in de buurtschap Hengforden onder de gemeente Olst-Wijhe, ongeveer 7 km ten noorden van Deventer. Het landgoed is 130 ha. groot en bevat een landhuis met park en bijgebouwen. Verder bestaat het uit een aantal boerderijen, gemengd bos, weilanden en bouwland. Op het landgoed bevindt zich een folly (namaak ruïne), de grootste zonnewijzer van Europa en de restanten van een omvangrijk verdedigingsstelsel uit de Koude Oorlog, de IJssellinie.

www.kasteeldehaere.nl

Klik hier voor de 4 Hazepad wandelingen met mooie filmpjes over het landgoed

huis-Westervoorde-Olst

Huis 'Westervoorde', 18e eeuw

Huis Westervoorde werd maar gedeeltelijk bewoond door de familie Keurhorst en voor een ander deel verhuurd aan particulieren. Tijdens de Eerste Wereldoorlog deed het dienst voor de opvang van Belgische vluchtelingen, tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er vluchtelingen uit Den Haag in ondergebracht. In 1954 is huis Westervoorde omgetoverd tot gemeentehuis! En sinds 2013 werkt ABC de Cirkel in dit prachtige pand.

Koningin Wilhelminastraat 1, Olst

Staat uw accomodatie niet op de site

Heeft u een huisje, dat u verhuurt in de gemeente Olst-Wijhe en staat die hier niet bij, mail dan de gegevens naar info@touristinfo-OlstWijhe.nl

 

Contact en over ons

Bekijk onze drie locatie 
de adressen

Telefoonnummers

 

privacy en disclaimer

your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this conten

Geverifieerd door MonsterInsights