Kerken in Olst-Wijhe

Hieronder een overzicht van de prachtige kerken in de gemeente Olst-Wijhe

Nicolaas kerk Wijhe

Protestantse Nicolaaskerk

De Nicolaaskerk uit de 14e eeuw kent een bijzonder interieur. Van de rooms-katholieke inrichting is na de Reformatie in de 16de eeuw niet veel overgebleven. Maar in 1983 zijn tijdens restauratiewerkzaamheden wandschilderingen tevoorschijn gekomen. Ze zijn aangebracht rond de 14de eeuw. Te zien zijn onder anderen Sint Nicolaas, Johannes de Doper, apostel Simon met de zaag en profeet Elias met de broden. Ook de voormalige gevangenisruimte is bewaard gebleven.
Kerkstraat 15, Wijhe

 

R.K. Kerk O.L. Vr. Onbevlekt Ontvangen

Eenbeukige kruiskerk uit 1870 in neogotische stijl met elementen uit de neo-Moorse en
neo-Hollandse renaissance bouwstijl. Het ontwerp van te Riele is tot stand gekomen in
samenwerking met professor Schneider uit Aken. Kerk en pastorie zijn middels een tussenlid met elkaar verbonden.

Stationsweg 9, Wijhe

R.K. Heilige Willibrordus

De Bataafs-Franse tijd bracht vrijheid van godsdienst in Nederland. Vooral het katholieke bevolkingsdeel wist hier in de 19de eeuw optimaal van te profiteren. Kerken en kloosters schoten als paddenstoelen uit de grond. De Wijhese katholieken kerkten vooralsnog in danig vervallen schuilkerk op De Vos. Daarom moest men uitzien naar een nieuwe locatie. Dit ging niet gemakkelijk maar uiteindelijk is besloten voor Boerhaar te kiezen.

Boerhaar 41, Boerhaar

Protestantsekerk-Olst

Protestantse Sint Willibrorduskerk

Deze kerk uit de 13e eeuw heeft een kort, breed en hoog eenbeukig schip, en een wat ouder en zeer bescheiden gotisch koor. De gemetselde gewelven van het schip zijn opnieuw aangebracht bij de retauratie naar analogie van die in het koor, welke eerst na de bouw schijnen te zijn aangebracht.

Kerkplein 1, Olst

Kerk-in-boskamp

R.K. Heilige Willibrordkerk

De H. Willibrordparochie is opgericht in 1711, maar het duurde nog tot 1802 voordat er
een eigen kerkgebouw kwam. In 2010 en 2011 is de kerk dankzij provinciale subsidie geheel gerestaureerd en zijn rond het priesterkoor enkele delen van de oorspronkelijke muurschilderingen weer zichtbaar gemaakt. Ook zijn de triomfoog en de heiligenbeelden in de oorspronkelijke kleuren hersteld.
Meer info over de heilige Willibrodkerk

Boskamp 23, Boskamp

Kerk-in-Wesepe

Protestantse kerk Wesepe

Een unieke oude middeleeuwse kerk uit de 13e eeuw met een monumentale beukenboom op een fraai kerkplein en een oud kostershuis vormen het hart van het Sallandse kerkdorp Wesepe.

Meer informatie over de Protestants kerk Wesepe leest u deze site “Protestantsekerk.net”

Ds. E. Kreikenlaan 3, Wesepe

Kerk-in-Welsum

Protestantse kerk Welsum

De historie van de kerk te Welsum gaat terug tot de middeleeuwen. Op het eind daarvan, namelijk in 1475, werd een (roomskatholiek) torentje gebouwd, dat nu met de kerkzaal een geheel vormt. Aan de westkant werd een kapel bijgebouwd. Het kapelletje dat van hout was moet omstreeks 1730 zijn afgebrand. De toren bleef staan. Een pentekening van de in de omgeving bekende Cornelis Pronk uit 1782 toont de toren zonder kapel. In dat zelfde jaar kreeg de toren een zadeldak, dat er oorspronkelijk niet heeft opgezeten.

Zijlweg 5, Welsum

Staat uw accomodatie niet op de site

Heeft u een huisje, dat u verhuurt in de gemeente Olst-Wijhe en staat die hier niet bij, mail dan de gegevens naar info@touristinfo-OlstWijhe.nl

 

Contact en over ons

Bekijk onze drie locatie 
de adressen

Telefoonnummers

 

privacy en disclaimer

your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this conten

Geverifieerd door MonsterInsights